maanantai 19. joulukuuta 2016

Piparitaikina (vegaaninen)

Moikka!

Viimeisestä postauksesta onkin äkkiä jotenkin vierähtänyt aikaa, joten täällä taas ollaan. Nyt kun olemme vähän kertoilleet siitä mitä blogimme oikein edes edustaa, haluamme tarjota muutakin sisältöä.
          Tänään siis kirjoittelen glögi mukin kera täällä teille luettavaa. Nimittäin vegaaninen pipari taikina! Toki kaupoistakin löytyy monia vegaansia valmistaikinoita, mutta minulle on ainakin tärkeää että piparit on omasta taikinasta alusta asti tehtyjä. Sitä paitsi piparitaikinan tekemisestä tulee ihana jouluinen tuoksu joka täyttää kodikkasti keittiön. Eikä piparitaikinan tekeminen edes loppujen lopuksi ole läheskään yhtä monimutkaista kuin yleensä sanotaan. Siinä se mukavasti muiden joulutouhujen ohessa syntyy. Mutta pitemmittä puheitta mennään asiaan.


Piparitaikina
2dl tummaa siirappia
1dl tummaa sokeria
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
250g vegaanista margariinia
2tl kanelia
2tl inkivääriä
1tl neilikkaa
1tl pomeranssinkuorta
2tl ruokasoodaa
7-10dl vehnäjauhoja
(Halutessa loraus kasvipohjaista maitoa)
Kaada siirappi, sokerit ja mausteet kattilaan ja kiehauta niitä hetki. Kun seos on kiehunut hetken, ota se pois levyltä ja lisää sekaan margariini ja hämmennä niin kauan että se on kokonaan sulanut. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita sillä välin sooda jauhoihin. Kun mauste-sokeriliemi on jäähtynyt, kaada jauhot sen sekaan. Lisää jauhoja niin paljon että taikina on täysin kiinteää ja käsiteltävää. Kaada taikina pakastusta kestävään tiiviiseen pussiin ja pakasta sitä muutama tunti, mielellään yön yli.


Ota taikina pakastimesta ja anna sen hieman lämmetä hetken. Laita uuni lämpenemään 200C°.
Kauli siitä ohut levy ja paina siihen piparkakkumuoteilla kuvioita, ja nosta ne leivinpaperille pellille.


 Paista pipareita uunin keskitasolla,
 5-7 minuuttia, riippuen piparien
koosta ja paksuudesta.
 Huom!
Paista samankokoiset ja samanpaksuiset piparit samalla pellillä, että ne paistuisivat mahdollisimman tasaisesti.


Koristele pipareita halutessasi joko kaupasta ostetulla valmis kuorrutteella tai tee itse kuorrutetta tomusokerista ja muutamasta pisarasta vettä tai sitruunamehua.

Tarjoile esimerkiksi glögin kanssa, ja sututä kynttilöitä tunnelman luomiseksi!

Iloista ja rauhallista joulua kaikille!

Aino Niiranen



1 kommentti:

  1. Oli todella herkullista taikinan rapea rakenne ja täydelliset mausteet tekivät täydelliset piparit!

    VastaaPoista